op reis naar de negentiende eeuw van Maarten Maartens

Binnen afzienbare tijd zal dit domein in het wereldwijde web gevuld gaan worden met een persoonlijke reisverslag, het verslag van mijn reis naar de wereld van Maarten Maartens.  *)  Het is de reis van een schrijvend mens die de sluiers van vergetelheid wil oplichten en Maartens in het heldere daglicht van de eenentwintigste eeuw zetten.

Ik pakte mijn koffers en ging op reis. Het is nogal rommelig, die stapel koffers, dat zie je zo. Dat komt omdat ik nog in de opstart zit van die reis. Ik lees, herlees, zoek, vind soms wel en soms niet, verzamel ideeën en gooi een deel weer weg, luister en kijk. Gaandeweg ontstaat er in al dat opnieuw en nieuw ontdekken een rode draad. Vandaag pak ik het begin van die rode draad en schrijf een eerste stukje voor het reisverslag.

Ik pakte mijn koffers een paar maanden geleden, in het late voorjaar van 2016,  en begon voor de tweede keer in mijn leven **)  met het rondreizen in de gedachtewereld van Maarten Maartens. Om dat te doen besloot ik bij het begin te beginnen, met zijn detectiveverhaal uit 1889. En zo verder te gaan lezen, de jaren en uitgaven volgend van zijn romans en verhalen. Tot aan zijn laatste uitgave, een gedichtenbundel uit 1914.  In de eerste koffer zaten dus de titels die ik al bezat, uit dat eerste avontuur van nu 30 jaar geleden. Die koffer werd steeds voller en zwaarder, omdat ik stuitte op verloren exemplaren in stoffige hoekjes van antiquariaten, daar achtergelaten door overleden liefhebbers of opruimerige types. Dus er kwam een extra koffer, voor alles wat ik later vond.

Andere koffers stopte ik vol met ander materiaal, dat ik nodig denk te hebben op mijn reis. In het kort: alles wat ik eromheen lees, om dat onderwerp dat ik nu bij de staart heb. Voor meer begrip, meer leesplezier en een beter beeld. Bijvoorbeeld secundaire literatuur over de jaren waarin Maartens als auteur actief was, van 1889 tot 1915. Primaire literatuur van collega-schrijvers uit hetzelfde tijdvak, die een eigen en soms heel ander beeld van diezelfde tijd gaven. Schrijvers uit deze tijd, die op hun manier een interpretatie bij elkaar onderzoeken en verzinnen. En potloden en notitieboeken natuurlijk, om zelf te kunnen schrijven.

Films, dvd’s en documentaires om van te leren, te genieten en een beeld te completeren, die stopte ik in de zoveelste koffer. Voor mij geen goed beeld zonder beeld! Lezen is heerlijk om zelf beelden te vormen en je hoofd zo te vullen met een andere werkelijkheid. Kijken is daarbij vergeleken luier, maar af en toe heerlijk en lezen en kijken vullen elkaar aan. Vooral op dat ene punt: een schrijver beschrijft meestal niet wat voor haar/ hem doodnormaal is. En dat zijn nou juist vaak de dingen waar wij geen weet meer van hebben. De meubels, jurken en onderbroeken. Het ontbijt en de lunch, de bloemen in de vaas, de komst van de postbode. Filmmakers met een geweten proberen in historische verfilmingen juist om die lege plekken in te vullen, dat kan uiterst interessant zijn.

Er is ook een lege koffer, die ik bij me heb omdat ik hoop ‘m nog te kunnen gaan vullen met kleding uit die periode. Dan kan ik wellicht eens op passende wijze bij een school op bezoek in het kader van de literatuurgeschiedenis?! Oh wacht, nu gaat mijn fantasie weer met me aan de haal en ik zou het op deze eerste pagina netjes en overzichtelijk houden! Het komt er in het kort op neer dat ik 10.000 ideeën heb waar ik in dit stadium nog geen kant mee op kan maar waarvan ik hoop dat ze gaande dit project een plek gaan krijgen in de totale beleving. Dus: nog meer lege koffers, wie weet wat voor onverwachts ik nog ga beleven!

Dit is wat centraal staat en wat Maarten Maartens verdient: dat hij gelezen wordt. Een schrijver met zoveel vertelplezier schrijft zijn verhalen voor lezers. Ik hoop een schakel te kunnen zijn tussen deze bijzondere schrijver en nieuwe lezers. En zo Maartens zijn lezers weer te kunnen geven.

Wordt vervolgd!

 

 

(Nu je deze eerste pagina over het lezen van Maarten Maartens leest, weet je meer niet dan wel. Wat gaat er precies komen dan, op deze site? En wie schrijft dit eigenlijk? Geduld, geduld. Maartens eersteling kwam uit, geschreven  “by the man who discovered the murderer”.  Het pseudoniem kwam daarna. En ik begin als de schrijfster die de sluiers van de vergetelheid optilt en Maartens een plek gunt in het heldere daglicht van de eenentwintigste eeuw. Dit domein heeft veel ruimte voor een vervolg, de rest komt later.”

 

 

 

*) Maarten Maartens? Op Wikipedia staat een pagina gewijd aan deze auteur, vol praktische informatie voor een eerste indruk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Maartens

**) de eerste keer was binnen de door de wetenschap aangegeven kaders van een doctoraalscriptie ten einde doctoranda in de Nederlanse taal- en letterkunde te mogen worden. Ik schreef toen een scriptie over de Maarten Maartens en zijn plek in de Nederlandse letteren.

bron foto: 2007, Vanessa Amouroux, ‘Valises, composition.’

 

2 thoughts on “op reis naar de negentiende eeuw van Maarten Maartens

  1. Geweldig interessant en ongelooflijk knap vind ik het nu al! Ik ga graag mee op reis.

    • Gezellig, dan gaan we samen op reis. Ben benieuwd hoe je het vindt, de negentiende eeuw van Maartens. Ik kom binnenkort met een Sinterklaasverhaal, zodat je kunt zien hoe actueel die eeuw nog zijn kan. Tot gauw!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *