Over de site

In dit hoofdstuk zal ik gaandeweg de blogverhalen zetten die te maken hebben met de site zelf. Op het moment van publicatie van de site in oktober 2016 is dit hoofdstuk dus eerst nog leeg. De stukjes die ik ga schrijven, met onderstaande vragen als leidraad, komen op een gegeven moment hier terecht. Ook met het vullen van de andere hoofdstukken die ik in gedachten heb zal ik zo te werk gaan.

Wie schrijft deze site en waarom? (De titel van deze site verraadt al de kern.)  Hoe is dat zo gekomen? Welke doelgroep zou belang kunnen hebben bij de verhalen op deze site?  Hoe zou je de site kunnen gebruiken? Welke uitgangspunten hanteert schrijver dezes?   Dit zijn een aantal  vragen waarop ik in ‘over de site’ een antwoord probeer te formuleren.

Volgende hoofdstukken zullen ingaan op al die onderwerpen waar ik nieuwsgierig naar ben en die ik al reizend, lezend, luisterend en schrijvend verder zal gaan onderzoeken en ontdekken. Wie was Maarten Maartens? Wie was Jozua Marius Willem van der Poorten Schwartz? Zijn romans en verhalen, waar gaan ze over?  Wat vertellen ze ons over de negentiende eeuw en prille twintigste eeuw? Zijn de antwoorden op die vragen ook vandaag interessant? In welke literaire wereld leefde hij, wat gebeurde er rondom hem? Hoe verbeelden hedendaagse schrijvers, filmmakers of documentairemakers de negentiende eeuw?  Dat zijn in ieder geval een aantal hoofdstukken die op stapel staan.

Net zoals in het echte leven zal een en ander aan verandering onderhevig zijn. Zo gaat dat. Je hebt een plan en onderweg gebeuren er dingen. De weg van vandaag is niet altijd ook de weg van morgen. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld vragen binnenkomen van lezers, die richting aan het onderzoek gaan geven. We gaan het zien!

Ik ben in ieder geval vol verwachting op reis gegaan met Maartens, in de lente van 2016 en maak veel mee waarover het fijn vertellen is. Zo lang dat zo blijft en ik geïnspireerd, nieuwsgierig, geboeid bezig kan zijn en vertellen over kleine ontdekkingen, het ontrafelen van knopen, het beter begrijpen van levensvragen of het simpelweg genieten van een mooi verhaal zult u, beste lezer, deze site zien groeien onder mijn handen.

 

Bronnen foto’s startpagina: 1. op de onderste foto ziet u een door mijzelf gemaakte foto in London van het huis waarvan ik meen dat dit het woonhuis van het gezin van ds Carl Schwartz geweest zou kunnen zijn in de  jaren 1864-1870, de jaren waarin Joosts liefde voor de Engelse taal werd gevoed. 2. Op de bovenste foto ziet u uw schrijfster op de rug gezien achter haar schrijftafel, bezig met het bestuderen van de eerste roman die onder het pseudoniem Maarten Maartens werd uitgegeven. (foto Hylke Faber )